Mezőkövesdi Városi Könyvtár
3400 Mezőkövesd, Madách u. 1.
Tel.: 49/411-439 Tel/Fax: 416-096
E-mail: matyovk@externet.hu
 

 

 

Válogatás új könyveinkből
Könyvajánló -2010. március/április

Archivum

KönyvajánlóWirtz, Dieter H.: A legendás kubai szivar

A kubai szivar - kultusz és kultúra. Ez a könyv tájékoztat a havannák történetéről, alapanyaguk termőhelyeiről, a világ leghíresebb szivarjainak készítési módjáról és tárolásáról. Belinda, Bolívar, Cuaba, Guantanamera, Montecristo, Partagás, Punch, Romeo y Julieta, Trinidad, Vegas Robaina: e híres márkák mind fellelhetőek kötetünkben, mely a tökéletes, pihentető "smoke" iránti szenvedély jegyében íródott. A legendás kubai szivar emellett számos értékes információt közöl olyan híres típusokról, mint például a Churchill, a Culebra, Double Corona, a Gran Corona, a Lonsdale, a Panatela vagy a Robusto.

KönyvajánlóKrawczuk, Aleksander: Római császárok - A principátus és a válság kora

Julius Caesarral kezdődött. Ő ugyan nem volt császár, de az ő nevét vette fel minden további uralkodó, így lett a Caesar szóból előbb köznév – caesar –, majd megszülettek a különböző nyelvek cézárjai, így a császár szó is. A könyv nem válogatás, hanem könnyed, olvasmányos formában dolgozza fel az összes római császár életrajzát, tevékenységét a principátustól a válság koráig, kezdve Julius Caesartól – a felíveléstől –, egészen a csúfos hanyatlásig, Carinus és Numerianus uralkodásáig, akiket szinte elfeledett a történelem. A leghíresebb uralkodókon kívül – Augustus, Tiberius, Nero, Vespasianus vagy éppen Marcus Aurelius – a kisebb, vagy látszólag kisebb alakokról is sok érdekes dolgot és titkot tudhatunk meg, bepillanthatunk életükbe, politikájukba. Megismerkedünk Septimius Severus, Heliogabalus, a Gordianusok vagy a méltán híres, bár keveset emlegetett Aurelianus uralkodásával. A szerző – Aleksander Krawczuk ókortörténész –, közérthetően meséli el azt, amiről tudjuk, hogy megtörtént, és azt, amiről csak feltételezéseink vannak. Mindezt pedig a legutóbbi évtizedek kutatási eredményeire, régészeti leleteire alapozva, a kor kulturális és gazdasági körülményeibe ágyazva.

KönyvajánlóDay, Malcolm: A klasszikus mitológia 100 alakja

Ez az érdekfeszítő könyv szórakoztatóan és érzékletesen sorakoztatja fel a görög-római mitológia 100 legfontosabb szereplőjét- az ősi istenektől kezdve az Olümposz istenein át Hadész árnyalakjaiig. Ezek a történetek, amelyek olyan egyetemes témákról szólnak, mint a szerelem, a féltékenység, a düh, az ambíció, a csalás és a szépség, ma éppoly időszerűek, mint egykor az ókorban. Az átlátható családfák tágabb környezetbe helyezik a szereplőket, és világosan bemutatják az istenek minden generációját. Minden szereplőhöz tartozik egy rövid életrajzi kivonat, egy családfa és legendás tetteinek összefoglalója. Fedezze fel, hogyan ábrázolták a történelem folyamán az isteneket és az istennőket a képzőművészetben és az irodalomban, merüljön bele a mitológia csodálatos világába.

KönyvajánlóSparks, Nicholas: Szerencsecsillag

A tengerészgyalogságtól leszerelt Logan Thibault a fél országot átszelő, Coloradótól Észak-Karolináig tartó gyaloglással igyekszik szabadulni az iraki háború nyomasztó emlékétől. Útjának azonban a lelki megtisztuláson kívül más célja is van: egy lányt keres, akinek a fényképére a háború zűrzavarában bukkant. A képet megtartotta, és ettől kezdve rámosolygott a szerencse, előbb a pókerben, majd a harctéren is, minden veszélyhelyzetből sértetlenül került ki. Osztagában az a szóbeszéd járta, hogy különleges erő védi. És ez talán így is volt…
A fénykép keveset árul el a lány kilétéről, de az a kevés nyom egy Hampton nevű észak-karolinai kisvárosba vezet, ahová Logan hosszú, kalandos út után érkezik meg. Némi keresgélés után rátalál a gyermekét egyedül nevelő fiatalasszonyra, Elizabethre, akinek arcát már oly régóta ismeri…
Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Éjjel a parton, Eltékozolt évek, Az őrangyal, Igaz hittel, Üzenet a palackban, Első látásra, Kedvesem, Válaszúton) legújabb regénye megindító történet egy egyedülálló anya és egy lelkileg kiégett katona különös kapcsolatáról.

KönyvajánlóRose, Karen: Halj meg értem

Az első áldozatra Philadelphiában, egy hófödte területen bukkantak. Majd sorra jöttek a többiek… Egy sír még üresen áll – a gyilkos visszatér. Vito Ciccotelli nyomozó egy archeológusnő segítségét kéri, hogy kiderítsék, pontosan mi is rejtőzik a csonttá fagyott földben. Sophie-t teljesen felkészületlenül éri a látvány, az eltemetett áldozatok rémisztő képe éjjel-nappal kísérti. A sorozatgyilkos vérfagyasztó játszmába kezdett, amiből nincs kiszállás. Nem torpan meg, semmi nem riasztja el ördögi tervétől. Még egy sír várja lakóját. Még egy áldozatnak sikítania kell… és a nő még csak nem is sejti, hogy végzete csupán karnyújtásnyira áll tőle. Ed Munch, akár Hannibal Lecter, korunk kiszámíthatatlan, egyszerre bomlott elméjű és zseniális gyilkosa, akinek az ölés művészet. Karen Rose világhírű sorozata a romantikus thriller műfajának legjobbja, díjnyertes könyveit számos nyelven kiadják, olvasótábora lelkesen várja az írónő bestsellereit.

KönyvajánlóLiss, David: Egy kufár bosszúja

Amszterdamban vagyunk a XVII. század közepén. A világ első árutőzsdéjén a szerencse bizony forgandó. Miguel Lienzo, a jómódú, vonzó férfiú, az éles eszű, tehetséges kereskedő is kénytelen volt ezt megtapasztalni a saját bőrén. Lisszabonból, az inkvizíció elől menekültek ide. Amszterdam zárt, portugál zsidóközösségének legirigyeltebb kereskedőivel együtt váratlanul minden vagyonát elveszíti egy cukorügyleten. Elszegényedve, megalázva agya lázasan dolgozik, hogy minél előbb megtalálja a módját vagyona és hírneve visszaszerzésének… A szerző felvonultatja a korabeli Amszterdamban megforduló, valamennyi társadalmi réteg képviselőjét: a többi között tőzsdei alkuszokat, kémeket, szerencselovagokat, örömlányokat, koldusokat, tolvajokat, csibészeket, csalókat, tengerészeket, tisztes polgárokat és asszonyaikat. Bekukkant a módos és a lepukkant tavernákba, a zsebtolvajok, szélhámosok és a perifériára szorult szerencsétlenek tanyáira. Életre kelnek e tarka-barka perzsavásár színei, formái, illatai és bűzei. Ekkor válik ki először a szagok közül egy új, ismeretlen aroma: a kávé illata… Miguel egyetlen, s talán utolsó esélye, ha megpróbálkozik az Európában még alig ismert kávéval kereskedni. A siker érdekében társul egy igen vonzó holland özveggyel. Merész tervet dolgoznak ki ezzel a bámulatos, új árucikkel: egyfelől uralmuk alá akarják vonni az európai piacot, másfelől pedig busás hasznot remélnek saját maguknak. Hogy sikerrel járjanak, Miguelnek mindent, ami számára addig fontos volt, kockára kell tennie. Nemcsak a piacot uraló káosszal és a versenytársak kapzsiságával kell szembenéznie, hanem legádázabb ellenségével is, aki nem átall visszaélni hatalmával és tekintélyével. Miguel kénytelen azt is megtapasztalni, hogy Amszterdamban a barát is ellenséggé válik, ha érdekei úgy kívánják. Ebben a rejtélyes, szövevényes világban senki sem az, aminek hiszik, és semmi nem úgy történik, ahogyan várható lenne... David Liss humorral, fantasztikus képzelőerővel és titokzatossággal festi meg a fortély, a veszély és az elfojtott sóvárgás világát, ahol vallási és kulturális hagyományok ütköznek az üzletkötés új és izgalmas módszereivel. A történelmi regények kedvelői és a kávéimádók, ha belenéznek, egy szemhunyásnyit sem fognak tudni aludni, amíg az utolsó betűig el nem olvassák, annyira izgalmas és szórakoztató ez a könyv.

Archivum

 

 
TATUDesign - webshop, webdesign, webáruház, honlapkészítés, portálépítés, portálfejlesztés, portálrendszer, honlap készítés, webfejlesztés, portál építés, portál fejlesztés, portál rendszer, web fejlesztés